Olej z kryla w diecie B.A.R.F.
Astaksantyna
Astaksantyna jest barwnikiem z rodziny karotenoidów. Jest rozpuszczalna w tłuszczach i ma najwyższy z dotąd poznanych i zbadanych antyoksydantów potencjał antyoksydacyjny. W naturze jej pierwotnym producentem jest jednokomórkowa alga H. Pluvialis. Intersującym jest fakt, że w normalnych warunkach alga ta jest zielona. Pod wpływem warunków środowiska – nagła zmiana temperatury, wysychanie czy bardzo silne nasłonecznienie, zaczyna w bardzo szybkim tempie syntetyzować właśnie astaksantynę, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym wywołanym przez niekorzystne warunki. Alga staje się wtedy czerwona jak krew.
Astaksantyna dzięki swoim właściwościom ma bardzo silny i pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmów wyższych – ryb, ptaków, ssaków. Intensywnie prowadzone od wielu lat badania wykazują jednoznacznie, że astaksantyna obecna w pokarmie (także w postaci suplementów naturalnych) wpływa pozytywnie na serce i układ krążenia, układ nerwowy, oczy i wzrok, nerki, wątrobę oraz wspomaga odporność.
Astaksantyna obecna w produktach naturalnych występuje w postaci estrów i jest bardzo wydajnie wchłaniana oraz efektywnie dystrybuowana w organizmie. Naturalnie bogatymi źródłami tego związku jest dziki łosoś ale przede wszystkim skorupiak – kryl. W ciałach tych zwierząt występuje we frakcji tłuszczowej. W środowisku naturalnym nadaje rybom, krylowi oraz flamingom charakterystyczną czerwoną barwę.
Najlepszym i najbardziej wydajnym źródłem astaksantyny jest olej z kryla. Jest to produkt bezpieczny pod względem poziomu fluoru (olej tłoczony jest ze skorupiaków pozbawionych pancerzyków a fluor obecny w tkankach nie przechodzi do frakcji tłuszczowej. Ponadto astaksantyna występuje tu w postaci kompleksów z fosfolipidami, w których skład wchodzą kwasy omega 3. Całość zamknięta jest w „mikrokuleczkach” – liposomach a to zwiększa biodostępność.
Holista Krill Oil zawiera w 1g aż 1.025 mg astaksantyny!
All comments